ΔΕΠΥ: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

ΔΕΠΥ-ADHD

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εκδηλώνεται νωρίς κατά την ανάπτυξη ενός παιδιού και ως κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και με υπερκινητικότητα. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με πλειοψηφία στα αγόρια. Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής, όπως ορίζονται από το DSM-IV, είναι η διάσπαση της προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα.

Τύποι ΔΕΠΥ

ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ.

Σε αυτή τη περίπτωση συναντούμε αδυναμία συγκέντρωσης απόσπαση προσοχής από ερεθίσματα, κάνει λάθη απροσεξίας, δυσκολία στην ακολουθία εντολών, χάνει πράγματα και γενικότερα υπάρχει κακή οργάνωση στις καθημερινές υποχρεώσεις. Ο τύπος αυτός είναι συχνός σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Συχνά παρατηρούμε σε αυτή τη περίπτωση νευρική κίνηση των άκρων ή πολλές φορές παρατηρούμε το παιδί να στριφογυρίζει στη θέση του. Το παιδί σηκώνεται από τη θέση του όταν επιβάλλεται να καθίσει σε αυτή (τάξη). Δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του ενώ δεν ακολουθεί τους κανόνες και συχνά μιλάει συνεχώς. Ο τύπος αυτός είναι πιο συχνός σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που παρουσιάζουν έντονα υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά. Στα παιδιά αυτά, το πρόβλημα της συγκέντρωσης της προσοχής δεν είναι ιδιαιτέρως εμφανές, συχνά διότι δεν έχει αναδειχτεί, καθώς δεν έχουν ακόμα κληθεί να λειτουργήσουν σε σχολικό περιβάλλον.

ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΓΣυχνά απαντά απερίσκεπτα πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση. Διακόπτει ή παρεμβαίνει σε συζητήσεις-δράσεις των άλλων.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Είναι επίσης συνηθισμένος τύπος ΔΕΠΥ στα παιδιά και στους εφήβους όπου παρουσιάζεται συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα,  ήτοι απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Για να διαγνωστεί ένα παιδί με ΔΕΠΥ θα πρέπει να εμφανίζει 6 ή περισσότερα κριτήρια από κάθε κατηγορία για περισσότερους από 6 μήνες, και κάποια από αυτά να είναι παρόντα πριν την ηλικία των 7 ετών. Η ύπαρξη των συμπτωμάτων αυτών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργικότητας του παιδιού τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Πάντως, για να βάλει ο ειδικός τη διάγνωση της ΔΕΠΥ, τα ως άνω προβλήματα πρέπει να παρατηρούνται τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο και να προκαλούν σημαντική δυσκολία στην ακαδημαϊκή απόδοση και την κοινωνική συναναστροφή του παιδιού.

Ut pretium risus sit amet nisi vulputate porta. Ut hendrerit tempus purus in vulputate. Pellentesque dignissim dui ac dolor convallis, vitae! Ut pretium risus sit amet nisi vulputate porta. Ut hendrerit tempus purus in vulputate. Pellentesque dignissim dui ac dolor convallis, vitae! Maecenas sit amet tincidunt elit. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas nulla facilisi.

Nulla facilisi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.